Hoe kun je je eigengemaakte sieraden het beste fotograferen?

H

Zelf sieraden maken is een hele leuke hobby. Het blijft ook leuk om steeds weer kralen en kleuren te combineren. Maar op een gegeven moment heb je natuurlijk behoorlijk veel sieraden, zelfs als je al je vriendinnen en familieleden van eigengemaakte sieraden hebt voorzien.

Dan is het leuk om af en toe wat sieraden te verkopen. Dat kan via een sieradenparty of braderie, maar online kun je ook je sieraden verkopen, bijvoorbeeld via Etsy.

Hiervoor is het wel superbelangrijk dat je goede foto’s hebt. Ze moeten natuurlijk scherp zijn, perfect scherp, anders koopt niemand het.

imbolc2.jpg

1.      Altijd bij daglicht

Het kan lastig zijn, maar je kunt je sieraden het beste fotograferen bij daglicht en dan het liefste ook nog buiten. Met een flits gaat al het mooie eraf, zeker bij zoetwaterparels en edelsteen kralen. De kleuren kloppen niet meer, het is te schel en je krijgt een slagschaduw.

Er zijn ook speciale daglichtlampen, die werken uitstekend als je gevorderd bent. Maar als beginner krijg je het mooiste effect als je gewoon buiten fotografeert.

catharina-the-great.jpg

2.      Hou de achtergrond rustig

Zorg dat je sieraad in het middelpunt staat, je wilt niet allerlei objecten er omheen die afleiden. Een mogelijke uitzondering hierop zijn takken, blaadjes of andere natuurlijke dingen. Bloemen leiden al snel te veel af en plastic bloemen maken niks mooier.

3.      Fotografeer van alle kanten

Maak een duidelijke overzichtsfoto, maar fotografeer ook de details. Dan kunnen mensen goed zien hoe het in elkaar zit.

Als het lukt, kun je ook een foto maken van hoe het staat. Bij armbanden gaat dat gemakkelijk aan je eigen pols, maar voor een ketting kun je een halsje nemen. Dan zien mensen ook gelijk hoe lang de ketting valt.

Als je vaak foto’s maakt van je eigengemaakte sieraden, kun je overwegen er een watermerk in te doen. Bij de meeste fotobewerkingsprogramma’s kan dat, dan hoef je niet gelijk fotoshop te hebben. Hou het subtiel, bijvoorbeeld semi-doorzichtig, maar dan ziet iedereen wel wiens foto het is.