Tips voor een gezond brein: 7 te vermijden gewoonten

T

Ziekten die de gezondheid van de hersenen beïnvloeden, zijn meestal afhankelijk van genetische factoren, gevorderde leeftijd of een soort trauma. Continue beoefening van bepaalde gewoonten kan echter ook onomkeerbare schade veroorzaken als neuronen worden gedood of hun activiteit wordt verminderd.

Hoewel geheugenverlies een bijwerking is van hersenverslechtering die optreedt op oudere leeftijd, zijn er enkele factoren die de zaken erger kunnen maken of het proces kunnen versnellen. Het meest zorgwekkende is dat veel mensen ervoor kiezen deze slechte gewoonten te negeren. Bovendien weten ze misschien niet waarom ze de neiging hebben om negatieve bijwerkingen in dat deel van het lichaam te veroorzaken. Bovendien treedt de schade geleidelijk op en is het moeilijk te detecteren wanneer deze zich in de beginfase bevindt.

Om deze reden is het van fundamenteel belang om ongezonde gewoonten te identificeren en maatregelen te nemen om ze te vermijden. Slechte gewoonten die van invloed zijn op de gezondheid van je hersenen zijn de volgende.

Overslaan van ontbijt

Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag; het mag in geen geval worden genegeerd. Deze maaltijd speelt een fundamentele rol in het metabolisme van ons lichaam. Hoewel velen dit niet weten, is het ook essentieel om de hele dag door hersenfuncties te activeren. Een tekort aan eiwitten, vitamines en andere voedingsstoffen tijdens het ontbijt houdt verband met achteruitgang van de hersenen en geheugenverlies. Ook wordt de neuronactiviteit beïnvloed en bijgevolg wordt een overbelasting uitgedrukt door spanning.

Overmatig suiker eten

Helaas zijn geraffineerde suikers tegenwoordig in veel diëten aanwezig. Verbazingwekkend genoeg weten maar heel weinig mensen dat zij de belangrijkste oorzaak zijn van stofwisselingsstoornissen en sommige cognitieve aandoeningen. Hoge niveaus van suiker verminderen de productie van chemische stoffen in de hersenen, die belangrijke functies reguleren. De dagelijkse consumptie van deze suikers is een van de oorzaken van angst, depressie en het risico op dementie.

Roken

Iedereen weet dat sigaretten gevuld zijn met giftige stoffen die onze gezondheid negatief beïnvloeden. Gewoonte veroorzaakt longschade. Bovendien worden hersenfuncties op de lange termijn ook aanzienlijk beïnvloed. Zowel actieve rokers als passieve rokers hebben een groot risico bij het ontwikkelen van problemen met dementie en Alzheimers. Dit komt door een onderbreking van de bloedstroom die de correcte verwerking van cellulaire oxygenatie stopt. Bovendien vermindert roken het concentratievermogen en activiteiten die afhankelijk zijn van het geheugen.

Slecht slapen

Slechte slaapkwaliteit veroorzaakt niet alleen een gebrek aan fysieke energie, maar ook mentale energie. De frontale kwab werkt niet goed als het lichaam niet voldoende rust. Daarom neemt het creatieve denken af.

Tegelijkertijd neemt de angst toe en neemt het vermogen om emoties te beheersen af, samen met het vermogen om dagelijkse problemen op te lossen. Slaapgebrek verhoogt ook het cortisolniveau, wat stress, depressie en andere emoties veroorzaakt die van invloed zijn op uw kwaliteit van leven.

Onvoldoende hydratatie

Uitdroging is een van de belangrijkste factoren die de gezondheid van de hersenen rechtstreeks beïnvloedt. Het interfereert met energieniveaus, stemmingen en het concentratievermogen tijdens dagelijkse taken. Water is het hoofdbestanddeel van de hersenen. Aldus onderbreekt het gebrek aan vloeistoffen essentiële processen die nodig zijn voor een optimale werking van de hersenen. Aan de andere kant draagt ​​watergebrek ook bij aan een slechte bloedsomloop en interfereert het met de juiste zuurstofvoorziening van de hersenen.

 

Blootstelling aan vervuilende omgevingen

De hersenen hebben een voortdurende toevoer van zuurstof nodig om ons energie en cognitieve vaardigheden te bieden. Langdurige blootstelling aan besmette omgevingen kan echter gasuitwisseling en het transport van zuurstof naar cellen in de weg staan. Dit leidt tot een afname van de hersenefficiëntie. In feite verhoogt deze factor het risico op ernstige cognitieve problemen zoals Alzheimers en dementie.

Overmatig eten

Overmatige inname van calorieën en vetten heeft niet alleen invloed op het metabolisme en het lichaamsgewicht, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Overgewicht leidt tot ziekten zoals diabetes en hartziekten. Bovendien beïnvloedt het op een of andere manier de gezondheid van je hersenen.

Gematigde consumptie van calorieën zal cellulaire veroudering uitstellen en het risico op cognitieve degeneratie verminderen. Concluderend, hoewel de effecten ervan niet onmiddellijk zichtbaar zijn, is het het beste om deze gewoonten te vermijden om je hersenen te beschermen. Gebruik in plaats daarvan een gezond en uitgebalanceerd dieet en oefen mentale oefeningen en ontspanningstechnieken. Tip: wil je meer leren over de werking van het brein, lees dan alles over neuromarketing op deze site.